Durbuy in de Ardennen

Stadsgezicht Durbuy

Durbuy is een stadje in de Belgische provincie Luxemburg. Het stadje dat aan de rivier de Ourthe is gelegen, ligt in drie geografische streken: de Ardennen, de Condroz en de Famenne. Dit maakt dat de omgeving van Durbuy erg veelzijdig is in cultuur en natuur.

Durbuy is de toeristische trekpleister van de Ardennen en van Wallonië. Jaarlijks trekt de van oorsprong Middeleeuwse stad die (volgens de inwoners) bekend staat als de ‘kleinste ter wereld’ vele duizenden toeristen. Durbuy telt als gemeente bijna 11.000 inwoners. De stadskern Durbuy zelf bestaat uit slechts een aantal straten en heeft zo’n 400-tal inwoners. De overgrote meerderheid van de inwoners van de gemeente woont dan ook in één van de vele dorpjes.

Durbuy het hele jaar door gezellig

Het unieke karakter van een middeleeuwse stad is door de strenge bouweisen behouden gebleven en alle gevels hebben een middeleeuwse uitstraling en zijn vaak opgebouwd uit stenen die uit de plaatselijke groeves komen. In het stadscentrum van Durbuy zijn vooral veel cafés, restaurants, hotels en gezellige winkeltjes te vinden. Daarbij zijn ook een aantal zeer hoogstaande culinaire restaurants voor de echte fijnproevers. Het bijzondere is ook dat Durbuy het enige toeristische centrum in de Ardennen is waar het het gehele jaar druk is en waar in ieder seizoen veel georganiseerd wordt. Zo is Durbuy bijvoorbeeld  zeer bekend om zijn kerstmarkt, die eind november start en doorloopt tot begin januari.

Logeren in Durbuy kan natuurlijk bij uitstek in het luxe Chalet Durbuy XL. Het grote vakantiehuis kan ook gebruikt worden als groepsaccommodatie, is geschikt voor 18 personen en van alle luxe voorzien. Zo heeft het bijvoorbeeld een sauna, een Jacuzzi, een openhaard en luxe keuken. Daarnaast heeft het 7 badkamers en een sportruimte. Dat geeft iedere gast de privacy die hij/zij graag wil. Voor de kinderen zijn er tal van zaken, zoals een voetbaltafel, trampoline, schommel en glijbaan. Het hele jaar door kan er volop genoten worden van het uitzicht. Het chalet heeft een prachtige panorama view waar de seizoenen prachtig langs voorbij trekken.

In het voorjaar en de zomer kan er heerlijk genoten worden van de tuin met de verschillende terrassen en de grote BBQ.